Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Monday, August 15, 2016

Bersantai dengan kawan-kawan!

Bukan senang nak dapat peluang seperti hari ini...cuti sekolah (cuti peristiwa) sempena Kejohanan Sukan Tahunan SMKTP Kali Ke 47 semalam. Jadi hari ini sekolah aku cuti!Yeay....seronoknya.

Dalam pukul 8.30 pagi, aku dan Chah bertolak ke sekolah untuk berjumpa dengan kawan-kawan yang akan join sama untuk breakfast di Mega View Hotel. Walk in je...
duduk-duduk kat sana sampai 10.30 pagi sambil makan-makan dan berborak-borak..menghilangkan stress!

Banyak juga pilihan untuk RM18
Apa lagi...makanlah. Bismillah..

Sudah bersarapan tu..bergambar kenangan pula..hihihi




Bergambar kat photobooth Mega View pula...

Mula-mula tu ingat nak balik je lepas bersarapan, tapi hari masih pagi...jom kita ke ECM pulak...sambil window shopping! Tapi terbelilah juga ... hemmmm
Sebelum balik tu, aku, chah dan ros basahkan tekak dulu di Black Canyon...

Terkejut kami...bila minuman dihidangkan!Rupa-rupanya kecil yang amat saiz cawan kopi tu!

Side menu...American Sandwich
 Hampir tengahari, kami bertolak balik ke SMKTP, hantar ros (keretanya di sana).

Kenangan yang akan aku rindui selepas aku pencen tahun depan.... bersantai dengan kawan-kawan seperjuangan!

Sunday, August 7, 2016

Blouse RM65

Measurement:
Size S: Length: 97cm Bust: 91cm Waist: 87cm Shoulder: 35.5cm Sleeve: 58cm
Size M: Length: 98cm Bust: 96cm Waist: 92cm Shoulder: 37cm Sleeve: 58cm
Size L: Length: 99cm Bust: 101cm Waist: 97cm Shoulder: 38.5cm Sleeve: 59cm
Size XL: Length: 100cm Bust: 106cm Waist: 102cm Shoulder: 40cm Sleeve: 59cm
Material: Crepe
Description: Front Zip for BF , Both Sleeve end with Zip , 2 Hidden Pocket.

Berminat pm 0199554545 (mega)

Sunday, July 31, 2016

Ketupat Sotong Trengganu Stail

Ketupat sotong merupakan masakan tradisional terengganu. Cara masaknya tidaklah rumit. Jom ikuti langkah-langkahnya...

Bahan utama ~ 10 ekor sotong saiz sedang
Lidi untuk cucuk sotong

Bahan inti :
Beras pulut + santan + hirisan halia + halba.

Bahan kuah :
Santan RM3.00
1 helai daun pandan
Hirisan halia
Halba
Gula + garam

Cara masak :
1. Isi pulut (bahan inti) dalam sotong kira-kira 3/4. Kemudian letak kepala sotong n sisipkan lidi supaya pulut tidak keluar.
2. Masukkan sotong yang sudah berinti ke dalam periuk.
3. Letakkan bahan kuah n masak sehingga sotong n intinya masak. Masak lebih kurang 20-30 minit dengan api sederhana. Bila sotong sudah bertukar warna pink tu..sudah masak. Bolehlah makan..
Selamat mencuba.

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Lama sudah Syu nak makan ketam. Jadi pada hari ini baru berkesempatan masak untuk menu tengah hari pada Sabtu ni.

Bahan utama ~Ketam 7 ekor (potong 2)

Bahan kisar
5 tangkai cili padi
Sedikit santan

2 batang serai dititik
Santan rm3.00
Air secukupnya

Cara masak
1. Satukan semua bahan. Letak separuh dulu santan.
2. Apabila ketam dah masak, masukkan separuh lagi santan yang berbaki. Letak garam n gula secukup rasa. Tutup api selepas 4-5 minit. Siap untuk dimakan dengan nasi putih panas-panas.

Sunday, July 24, 2016

Ikan siakap masak kengsom

Salam. Atas permintaan along yang nak makan masakan kengsom jadi aku pun masak ajelah untuk menu tengah hari hari ini.
Pagi tadi angah pergi ke Nirwana beli seekor ikan siakap ...boleh tahanlah juga saiz ikan tu. Harganya dalam RM10++ gitu. Cukuplah untuk kami makan sebagai hidangan tengah hari bersama-sama nasi putih panas-panas.
 
Masakan kengsom ini kalu orang trengganu kita sebut singgang asam pedas. Kengsom tu panggilan untuk menu thai di kedai atau restoran.